Windsor Works gets underway

Jack Simpson

Head of Marketing and Communications

I know it was you, Fredo.

We started the fit out work at the Windsor Works on Monday 18th May, and I thought it would be a great idea to share some photographs of the progress as we go.  Seeing as I have to go onsite every couple of days, I take the opportunity to snap a few pictures.  As most people are never going to see the site in it’s ‘raw’ form, they might appreciate being able to see the transformation in progress!

View West, showing the first length of trunking being fixed.The first big job was figuring out the exact height of the 3-compartment trunking that carries the data, power and security lines around the floor.  One of the key design goals of the fit out was to preserve the beauty and history embedded in the brick work of the building, to achieve that we needed to find a cost-effective, but respectful, method of getting all our wiring around the building.

There were a number of issues involved, most importantly was how we heat the various rooms.  The trunking can’t run behind heaters because the heat would interfere with the data, especially as the network is designed for gigabit transmission over Cat 6.  The original heaters would have required the trunking to run right under the windows, which looked awful, so one of the first changes to the plan was to replace all the heaters with long, wide, ‘skirting’ heaters.  By moving the heaters off the wall, we could avoid heating of the trunking, and allow the trunking itself to run just below desk height, meaning it would be largely hidden by the desks in the rooms.View East, showing the frame for the server room, and the empty floor.

The first big job in the build was to frame out the new rooms, and this started with the comms/server room, the frame of which can just be seen to the right.

All the wiring in the building returns to the server room, allowing us to run an incredibly efficient star network, which would be a key element in maximising the performance for our unified communications strategy.  The room is secured and monitored 24/7 (as it the whole building), and contains an air conditioning unit to ensure optimal temperature.  This is a huge improvement over our current set up, and joined with the 20M fibre internet connection should revolutionise the way we work.

View West showing the server room and toilets.

The server room also sits next to two new toilets, the floor has two staff toilets, and a visitor toilet, as well as shower facilities for staff who wish to cycle to work.  We managed to enlarge the server room slightly from plan by shrinking the middle toilet, (which remains a good size).  The extra space in the server room will make the access to the main rack far easier, and allow us more secured storage space.

The toilets and server room all have floor tiles, unlike the majority of the building where the wooden floor will be left in it’s raw form, again respecting the history of the site.  The server room floor has plain, hi-vis (for finding dropped screws!) anti-static tiles, again making it ideal for electronic equipment.

The toilets are having a false ceiling put in, with moisture resistant tiles to allow easy access to the wiring above, and to allow air flow for the extractor fans and A/C units.View West, showing the main partition wall.

Things moved very quickly at this stage, and the main partition wall splitting the floor in two was put in on Tuesday.  The wall divides the developer pool and executive office from the secured storage, chief exec office, admin office, main meeting room and reception area/kitchen.

The view on the right is looking through the admin room and chief executive into the developer pool.  The three openings are the corridor door, the chief exec door, and the glass view port (from left to right).  The meeting room is to go on the left.  There’s actually relatively little partitioning going in the main build as most of the walls are glass.

 

View South, director's office stud going in to support glass walls.

This can be seen in the stud work for the director’s office (left), which stretches across four windows (~8m), the stud work in the ceiling delineates where the glass walls are going, which will allow the directors to feel part of the overall developer pool, whilst having the necessary privacy to make and receive calls.

View East, showing the back of the break wall, and the director's office.

The final shot (for today!) shows the director’s office from the other angle (viewing East), and gives a sense of the scale of the open plan area.  As I write, most of the partitioning has been finished, including the two curved walls in the reception area, (one of which will be glazed), which form one of the main architectural statements of the build.

 

I’ll be sure to blog again soon, and talk about some of the other design features that we’re incorporating into the fit out as we go.  Hopefully, some of you will find it interesting, please feel free to ask questions in the comments, or just let us know what you think.  We look forward to welcoming some of you at the new building once we move.